Marzysz o pięknych, zdrowych włosach? Kluczem do pasm pełnych blasku jest prawidłowa i dobrze dopasowana pielęgnacja. Kosmetyki, które stosujesz codziennie, mają duże znaczenie. Dziś przyjrzymy się bliżej szamponom. Jak wybrać produkt i jak myć włosy, by osiągnąć piękny efekt?

Mycie głowy – sprawdź, czy robisz to dobrze!

Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka porad, które warto mieć na uwadze podczas codziennego mycia włosów. To zadanie wydaje się proste, ale może jest coś, co w swojej rutynie pomijasz?

Na początek pamiętaj, by przed myciem włosów dokładnie je rozczesać. Dzięki temu będzie Ci łatwiej je umyć, ale też pasma nie będą się plątać. Niewielki wysiłek, ale może sporo zmienić!

Kolejną ważną kwestią jest temperatura wody. Najlepsza będzie letnia woda. Za wysoka temperatura może bowiem przyczynić się do nadmiernego wydzielania sebum, a tym samym do szybszego przetłuszczania się włosów, natomiast zbyt zimna może spowodować przeziębienie mieszków włosowych i… Ciebie.

Musimy też wspomnieć o samej aplikacji szamponu. Dobrą praktyką jest dwukrotne nakładanie produktu. Dzięki temu dbasz nie tylko o higienę, ale też o pielęgnację. I tak pierwsze mycie odpowiada za usunięcie zanieczyszczeń, martwego naskórka i pozostałości kosmetyków do stylizacji z pasm, a drugie odpowiada za odżywienie i wzmocnienie włosów.

Podczas drugiego mycia warto też wykonać masaż. Roztarty w dłoniach szampon delikatnie nałóż na dłonie i masuj opuszkami palców. Unikaj drapania, zbyt mocnych i energicznych ruchów. Twoje włosy i skóra głowy ich nie polubią!

A co po myciu? W miarę możliwości postaraj się wysuszyć włosy. Najpierw odciśnij nadmiar wody. Możesz do tego użyć ręcznika lub bawełnianej koszulki (jest znacznie bardziej delikatna). Nie pocieraj włosów – możesz je uszkodzić i poplątać. Staraj się też nie zasypiać z mokrymi włosami. Wilgotne pasma są bardziej podane na uszkodzenia!

Jaki szampon wybrać?

Przejdźmy do konkretów! Zanim jednak powiemy więcej o produktach, dwa słowa o częstotliwości mycia. To mocno indywidualna kwestia – suche włosy potrzebują rzadszego oczyszczania, ale te przetłuszczające się należy myć każdego dnia. Pamiętaj też o tym, by myć włosy codziennie jeśli stosujesz produkty do stylizacji. Pozostawianie ich na pasmach na dłużej może mieć na nie szkodliwy wpływ.

Jeśli natomiast chodzi o konkretne szampony, zapoznaj się z naturalnymi kosmetykami Vis Plantis. Szampon marki jest delikatny, a przy tym dobrze oczyszcza. Warto też wspomnieć, że produkt zawierający wyłącznie składniki pochodzenia naturalnego jest też znacznie bezpieczniejszy: nie powoduje podrażnień, alergii czy stanów zapalnych i jest równie skuteczny co produkty konwencjonalne.

Bez względu na to, jakie włosy posiadasz, znajdziesz coś odpowiedniego w Vis Plantis. Dostepne są kosmetyki do włosów zniszczonych, cienkich, suchych i kręconych. Wybierz szampon dobrany do Twoich potrzeb! A jeśli masz problemy ze skórą głowy, Twoje oczekiwania spełni szampon przeciwłupieżowy Vis Plantis. Każdy z tych produktów (o ile na opakowaniu nie zaznaczono inaczej) możesz stosować codziennie. Naturalne kosmetyki to Twoi sprzymierzeńcy!

Poznaj bliżej ofertę Vis Plantis – szampon, odżywka i maska oparte na naturalnych recepturach to produkty, które Twoje włosy pokochają!